5 tips för dig som är ny till yoga

Foto: Malin Wikhager (taget på Garveriet i Floda)

Foto: Malin Wikhager (taget på Garveriet i Floda)

Här kommer fem snabba tips jag vill skicka med dig som är ny till yoga:

1.     All yoga som blir av är bra yoga: Att yogan blir av överhuvudtaget är viktigare än att passet ska vara en viss längd. Yoga hellre lite och ofta istället för sällan och länge. Någon dag kanske din yoga är en timme men andra dagar kan det vara fem minuter där du tar ett par djupa andetag och/eller sträcker ut i någon position.

2.     Kom ihåg att andas: Försök låta andetaget flöda så gott det går. Är det så att du hinner ta flera andetag under tiden läraren säger ”andas in, andas ut” är det helt okej. Fokusera istället på att fortsätta andas och det kommer bli mer och mer naturligt och kännas enklare med tiden. Om andetaget känns ansträngt kan det vara ett tecken på att du gått för djupt in i positionen, testa att backa och låt det ta tid. 

3.     Fokusera på hur det känns istället för hur det ”ska” se ut: Vi fastnar lätt i det visuella men yoga handlar så mycket mer om hur det känns. Det handlar inte om att vara ”duktig” på yoga, tillåt dig själv att vara nybörjare med inställningen att vilja lära. Är du på en yogaklass kan det givetvis vara fördelaktigt att kika på en annan deltagare om du inte förstår vad läraren menar men undvik att jämföra dig med de andra i klassen, alla har sina förutsättningar.  

4.     Ge inte upp efter första försöket: Bestäm dig för att testa ett par gånger, kanske under en månads tid, och ha tålamod. Jag blev inte såld på yoga vid första försöket, men jag blev nyfiken och den nyfikenheten tog mig vidare. Om du går till en studio eller yogar via youtube våga testa olika lärare och klasser för att hitta det som passar dig! 

5.     Leta efter en introduktionskurs/klass: Det finns många olika yogaformer och det är inte konstigt om det kan upplevas som en djungel som kan vara svår att orientera sig i och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Många studios erbjuder speciella introduktionsklasser till yoga, det brukar vara en bra start. Kolla upp om någon studio i din närhet erbjuder det eller fråga vilken klass de rekommenderar dig som är nybörjare.

 

Vill du yoga med mig hittar du mitt schema på yogastudios i Göteborg här och i kalendern hittar du kommande event och workshops.

Dessutom erbjuder jag nu även Virtuell personlig yoga. Kolla in det om du vill få online-stöd i din praktik!

På min youtubekanal hittar du även klasser av olika karaktär, jag visar ofta alternativ så du kan testa många av de klasserna som finns på kanalen. 

Dessa rekommenderar jag speciellt för dig som är ny till yoga: 

Lycka till!

/Klara

Vill du ha senaste nytt vad gäller inspiration och info om nya event och samarbeten? Anmäl dig till mitt nyhetsbrev. Du hittar ett formulär för anmälan längre ner på denna sida.