Om Klara

Klara
 
 

Klara öhlén

Jag heter Klara Öhlén och är yogalärare och hälsoentreprenör. Jag är även jurist och har studerat kriminologi samt näringslära. Jag har ett brinnande intresse för möten med människor, hälsa, välmående och personlig utveckling. 

Jag började praktisera yoga under tiden jag studerade till jurist. För mig blev yogan en frizon som gav mig en paus från den höga stressnivån som studierna innebar. Tidigare hade all form av träning och rörelse inneburit att jag pressade mig till max, men när jag började praktisera yoga förstod jag att jag behövde rörlighet och möjlighet till stillhet, likaväl som konditionsträning och styrketräning, för att må bra. I samband med denna period av mitt liv reste jag även i flera omgångar till Asien och Centralamerika för att vågsurfa. Genom surfkulturen blev jag introducerad till yogan som livsstil och min yogapraktik gick från att enbart vara en fysisk praktik på mattan till att även influera och inspirera resten av mitt liv. I yogan fann jag ett kraftfullt verktyg för att minska stress och hitta balans i vardagen och livet. Jag insåg att för att kunna klara av de tuffa studierna och allt som det innebar så behövde jag en plats där jag kunde ladda om och fylla på med energi, något som jag fann i yogan. Idag är yogan ett kraftfullt verktyg för mig som gör mig starkare och gladare samt hjälper mig att se möjligheter istället för hinder i vardagen. Mitt intresse för yoga och hälsofrämjande arbete är så stort att jag valt att ta en paus från arbetet som jurist och arbeta med hälsa på heltid. 

Jag är glad att idag kunna dela med mig av de verktygen yogan ger till andra människor. Att få se andra människor ta del av de tekniker jag delar genom yogaklasser/workshops/föreläsningar och i efterhand få höra respons om hur yogan på ett positivt vis påverkar deras välbefinnande är häftigt. Saker som “jag sover bättre", “jag känner att jag kan hantera stress bättre när jag fokuserar på min andning” eller ”min ischias är numera borta” är bara några av de positiva upplevelser mina deltagare delat med sig av. 

Genom SUP-yoga kan jag kombinera min passion för yoga med min passion för hav och surfing. Att utöva yoga på en stand up paddle board är inte bara lugnande för sinnet, det bygger också styrka och förbättrar balansen. Första gången jag praktiserade yoga på en SUP-bräda upplevde jag den läkande och lugnande effekten av att vara i naturen och på vatten. Något jag fick erfara var att om jag spände mig och inte andades jämnt var det otroligt svårt att utföra rörelserna på brädan. Därför blev min praktik på brädan en stund där jag blev tvungen att slappna av för att kunna känna in kroppen och på så vis kunde jag ta ett kliv bort från kravet att ”vara på ett viss sätt" och att prestera. Jag önskar dela med mig av denna form av yoga så att fler får uppleva den unika känslan som det är att praktisera yoga på vatten.

Mina yogaklasser präglas av inbjudan till närvaro där andetaget och rörelser vävs samman i syfte att skapa medvetenhet. Inkännande i den egna kroppen samt linjering och teknik i yogaasana är centralt i klasserna. 

Min uppfattning är att yoga inte behöver vara på ett visst sätt eller utföras på en viss plats. Jag tycker att yoga ska vara enkelt, tillgängligt och roligt. Min vision som yogalärare är att yoga ska kunna ske överallt och vara för alla. Jag erbjuder yoga till en bredare målgrupp, utanför traditionella yogastudios och gym - En mobil yogastudio. Företagsyoga på er arbetsplats är en del i det konceptet, men det kan även innebära afterworkyoga med DJ eller eventyoga på en rooftop.  


Utbildningar

200 h Yogayama Teacher Training

30 h SUP Yoga Pro Teacher Training

40 h Pranayama & Meditation, Yogayama

50 h Yin Yoga Teacher Training - the Foundation, Yogayama

25 h Restorative Yoga, Yogayama

10 h Assistering för yogalärare, Studio FLOW

50 h Yin Yoga Teacher Training - Sports & Mind Training, Yogayama

övrigt

Klara är assisterande lärare till Sofie Ringsten i Yogayamas grundutbildning Yin 50h i Göteborg

Klara har varit mentor på Yogayamas 200h Teacher Training

Kurs i mindfulness med Ulrica Kollberg

Teachers Practice med Caroline Westling

Integrated Movement med Julie Martin

Klara Öhlén.jpg