Så ser min morgonrutin ut

morgonrutin.JPG

Ett nytt år är för mig en chans att befästa de rutiner jag vill ha i mitt liv ytterligare. Någonting som är väldigt viktigt för mig är hur jag börjar min dag. En medveten morgonrutin upplever jag kan göra stor skillnad på hur resten av min dag blir/känns. Varje morgon kan ses som en nystart och därmed en chans att göra det du vill göra och släppa taget om negativitet eller motstånd som du upplevt igår eller tidigare. För det är ju så att allt inte är på topp hela tiden, men hur kan du göra det bästa utifrån de förutsättningar du har just nu? Det tog ett tag från att jag började experimentera med en morgonrutin till dess att jag kände att det blev en skön rutin. Det tog ett tag att hitta vilka övningar som passar mig på morgonen. På en av mina första yogalärarutbildningar fick vi lära oss en andningsrutin att göra på morgonen, min tog ca 30 minuter. Den var fantastisk och något jag gjort regelbundet under många månader, framförallt under vintrar. Men vad jag upplever nu är att det finns så många andra övningar som ger mig mycket och skulle jag viga 30 minuter till andning varje morgon så skulle jag känna att jag inte hann göra det andra jag vill göra. Jag vill att min morgonrutin ska vara en kick som förbereder mig för resten av dagen. Jag har helt enkelt lagt till och tagit ifrån och det gör jag fortfarande. Det händer att jag rör mig igenom lite fysisk yoga på morgonen, men oftast kommer det senare på dagen, för det passar mig bättre helt enkelt. I min mening kan en morgonrutin vara lika effektiv oavsett om den är ”kortare” eller ”längre”. Det som blir av är det som gör skillnad. 

Min morgonrutin kan skilja lite från dag till dag, period till period. Just nu har jag ett par övningar som finns med mig i princip varje dag. Det första är att jag skriver. Jag har nämnt en av mina favoritskrivövningar tidigare, jag kallar den ”free-flow-writing” eller ”morning pages”. Och det är precis vad det låter, skriv det som kommer upp, utan mål eller specifikt syfte. Så här handlar det om att tömma ut det som behöver tömmas, det kan vara något jag grubblar över eller något jag ser fram emot. Oro blir ofta mindre verklig när jag får den på papper och det jag ser fram emot blir istället mer verkligt och kanske redan i skrivstunden kan det ge mig glädje. Jag fortsätter med att skriva en lista med saker jag är tacksam över. Känner jag att jag behöver lyfta mig själv så upprepar jag några positiva affirmationer för mig själv, här handlar det för mig om att skapa den känslan jag vill ha under dagen. Något som alltid finns med i min morgonrutin är meditation. Ofta innebär det en stund sittande i tystnad där jag följer mitt andetag, ibland lägger jag till en andningsövning. Vissa gånger känns det skönt och lätt, andra utmanande. Ibland är en guidad meditation det som hjälper mig att verkligen landa in. Och givetvis finns det dagar när jag inte gör någon morgonrutin. Men jag märker att det påverkar min dag och det som känns lite tungt kan kännas tyngre. Därför är en av mina intentioner detta året att alltid checka in med mig själv på morgonen. Det betyder inte att jag alltid kommer göra allt ovan, en eller två minuter är alltid bättre än inget. 

Hur börjar du din dag? Börjar du din dag på ett medvetet sätt? På youtubekanalen finns nu en guidad morgonmeditation. Testa den gärna och låt mig veta vad du tycker! Hur känns din dag om du börjar den med meditation?

/Klara

“Each morning we are born again. What we do today is what matters the most.” - Buddha

 

Vill du ha senaste nytt vad gäller inspiration och info om nya event och samarbeten? Anmäl dig till mitt nyhetsbrev. Du hittar ett formulär för anmälan längre ner på denna sida.