Varför yoga inte är nyckeln till välmående

IMG_2286 copy.jpg

Titeln till detta inlägg kan tyckas vara lite märkligt. Speciellt med tänkte på att att jag jobbar med yoga och ni som känner mig och deltagit på mina klasser och kurser vet att jag förespråkar yoga som verktyg för välmående. Vad tänker hon nu? I know… :) Poängen jag vill komma till här är att det finns flera vägar att gå och yoga kanske inte är det enda verktyg som behövs för att nå välmående.

I vintras läste jag en artikel i Göteborgs-Posten som berörde yoga, dess hälsoeffekter men även hur hälsoeffekterna av ett yogapass står sig jämfört med ett svettigt träningspass på gymmet. Är du prenumerant kan du läsa artikeln här, men jag ska även försöka förklara. Marian Papp, forskare i yoga vid Karolinska Institutet, påtalade att det beror på vilken yoga det är, t.ex. om det är en stillsam eller fysiskt krävande yogaform. I artikeln sägs att forskare konstaterat att yoga stärker muskler och skelettet samt förbättrar balans, rörlighet och ökar välbefinnandet. Marian Papp menar dock att yoga inte fungerar som konditionsträning, även om vissa kan förbättra sin kondition genom yoga, utan det bästa vore att kombinera yoga med annan fysisk aktivitet för att även träna konditionen.  

Jag upplever att det är lätt att tro att fysisk yoga som träning räcker för att hålla kroppen stark och frisk. Givetvis är detta individuellt och allt du gör för att hålla din kropp i form är bra. Yogan erbjuder dock exempelvis inte explosiva rörelser, stötar som vi exempelvis kan utsätta kroppen för genom löpning, pulstoppar eller belastning som träning med vikter eller redskap kan ge. Jag är övertygad som att vi mår bra av att göra olika saker med vår kropp.

Jag praktiserar inte timmar av fysisk yoga varje dag, olika dagar ser olika ut och den fysiska yogan är en typ av rörelse jag ger min kropp. Jag gillar att mysjogga, springa intervaller i trappor, cirkelträning, tabata eller kitesurf. Min intention är att ge min kropp en blandning av rörelse, puls, vila, meditation, medveten andning och återhämtning varje vecka. Men jag har lite hatkärlek till den där träningsvärken, förr tyckte jag om den och såg den som ett kvitto på att jag tagit i, nu känns den mest jobbig för yogan blir inte lika ”skön”, alltid är det något… :)

Hur tänker du kring detta? Hur gör du? Jag är nyfiken så kommentara gärna.

Vill du ha inspiration på hur du kan få in rörelse, fokusträning, stillhet och återhämtning med utgångspunkt ur yoga i ditt liv? Kolla då in mitt sommarpaket där du kan yoga med mig online till 10 noga utvalda klasser fram till den 31 augusti. Sommaren innebär för många mer ledig tid och kanske en paus från rutiner. Med detta sommarpaket vill jag uppmuntra dig att ta tid för dig själv och fördjupa, förfina och etablera rutiner som gör dig gott även framåt hösten. Du hittar mer info om sommarpaketet genom att klicka här.

Njut av våren!

/Klara

 

 

Vill du ha inspiration från mig direkt i din mailkorg varje månad? Jag delar med mig av det som inspirerar mig just nu och ger info om nya event och samarbeten. Anmäl dig till mitt nyhetsbrev. Du hittar ett formulär för anmälan längre ner på denna sida.