3 verktyg för att skapa klarhet vid oro eller ovisshet

tre_steg_for_klarhet.jpg

Jag tror att vi alla upplever någon form av oro, ovisshet eller förvirring i perioder. Det är fullt naturligt och ingenting som behöver undvikas, men för den sakens skull är det inte heller önskvärt att fastna i det. Ovisshet är något som kanske är extra närvarande just nu, i alla fall hos mig, med tanke på den samhällssituation vi är i. Jag är analytiskt lagd och hamnar lätt i övertänkande i syfe att lösa problem eller hantera utmaningar, vissa gånger kan såklart en sådan tankeprocess leda till en lösning men många gånger blir det bara en upprepning av samma saker. Jag vill ju skapa klarhet! Så hur är det möjligt att få klarhet då? Jag har ett par verktyg som jag upplever hjälper mig, jag ska dela mina tre favoriter med er!

 1. RÖR PÅ DIG

Rörelse är frigörande! När jag rör på kroppen så känns det ibland som att det även skakar om mina tankeprocesser. Vi vet ju att rörelse frigör endorfiner vilket kan hjälpa oss att känna oss mer nöjda och belåtna. Visst kan de där stegen på väg till gymmet, yogastudion eller innan löprundan upplevas som tunga men känslan efteråt kan vara oslagbar, känner du igen dig? En av mina favoriter är att gå utanför ytterdörren och börja jogga, glöm att ta dig till löpspåret eller gymmet, börja där du är och ge det 10 minuter, kanske räcker 10 minuter eller så blir de 10 minutrarna till 20 eller 30 när du väl har kommit igång.  

 

2. SÄTT ORD PÅ DET

Det uppskattas att 90 % av de tankar vi tänker är samma tankar som vi tänkte igår. När jag oroar mig för något märker jag ofta att det är samma orosscenario som går på repeat i mitt huvud, vilket inte känns särskilt gynnsamt i längden. Ett av mina kraftfullaste verktyg för att hjälpa mig att se saker ur nya perspektiv är att sätta ord på det. Det är som att min hjärna då börjar sortera och det som kändes rörigt kan sakta men säkert bli mer tydligt för mig. Att sätta ord på saker kan innebära att berätta för någon annan eller att skriva. Jag gillar båda två. Att skriva är ofta det mer tillgängliga sättet och ibland kan det kännas bättre att dela med mig själv innan jag är redo att dela med någon annan. Oavsett i vilken form så är att sätta ord på saker och ting ofta ett viktigt steg i min process!

 

3. VAR I TYSTNAD

Hur ofta är du i tystnad i din vardag? Vi lever i ett samhälle där vi i många sammanhang har konstant ljud omkring oss. Kanske lyssnar du på musik eller en podd i bilen eller på bussen på väg till jobbet, passar på att ringa ett telefonsamtal under lunchrasten eller när du går hem från Ica, kanske står tv:n på hemma även fast du egentligen inte tittar på den. Går du någonsin en promenad i total tystnad? Äter du någonsin en måltid eller tar en kopp kaffe i total tystnad med dig själv som sällskap? För mig faller ofta saker på plats när jag tillåter mig att vara i tystnad. Det är som att jag då skapar utrymme för nya insikter att framträda och saker och ting att landa. För mig kan det t.ex. innebära att jag går en promenad i tystnad, att jag äter en måltid själv i tystnad, lagar mat i tystnad eller att jag är i tystnad på bussen eller i bilen.

 

Dessa tekniker är inte en “quick-fix” till en lösning men de skulle t.ex. kunna vara en hjälp för att få en mjukare inställning till en viss situation, det kan ge en insikt om att magnituden av oron kanske inte var proportionerlig till situationen eller kanske kan ett visst beslut som känts svårt helt plötsligt kännas självklart. Små eller stora steg mot mer klarhet!

Vilka är dina favoriter? Kommentera och dela gärna nedan!

/Klara

 

 

Vill du ha inspiration från mig direkt i din mailkorg varje månad? Jag delar med mig av det som inspirerar mig just nu och ger info om nya event och samarbeten. Anmäl dig till mitt nyhetsbrev. Du hittar ett formulär för anmälan längre ner på denna sida.