Kvällsrutin för nedvarvning och bättre sömn

 

Det senaste har jag reflekterat lite extra kring vad som är viktigt för mig för att må bra och vilka rutiner jag har för det. Något som ofta pratas om är morgonrutiner. En stund att connecta med sig själv innan dagen kickas igång, det är viktigt för mig också (du kan läsa mer om mina tankar kring det i mitt inlägg här). Men vad som inte pratas om lika mycket är kvällsrutiner. Rutiner för att varva ner, hämta hem sig själv och avsluta dagen. Hur vi lever vårt liv idag kommer påverka oss imorgon, så varför inte vara lika noga med våra kvällsrutiner? När jag slarvar med mina kvällsrutiner kan jag märka att jag har svårare att somna och att jag inte känner mig lika klar i huvudet morgonen därpå som jag önskar. Så hur kan en kvällsrutin se ut?

Mina favoriter - kvällsrutiner

AVKOPPLANDE AKTIVITETER

Har du möjlighet till en längre stunds nedvarvning så ge dig själv något som hjälper dig att komma ner i varv.

Mina favoriter är en stunds yinyoga eller mjukt flow, en dusch för att skölja av mig dagen som varit, en stund för att skriva av mig i min skrivbok/dagbok, dricka en kopp thé eller läsa en bok. 

 

CHECKA IN MED DIG SJÄLV

Låt dig själv få landa med och i dig själv precis innan du ska sova med hjälp av meditation.

Precis innan jag ska tänkt gå och lägga mig sätter jag mig gärna i soffan eller på min matta för en stunds sittande meditation, med syftet att landa in i mitt andetag och mig själv och ge mig själv möjligheten att släppa taget om dagen som varit. Vissa dagar är en sådan meditation 15 minuter, andra 1 minut (klicka här för att bli guidad av mig). Vissa dagar väljer jag istället att göra en guidad kroppsscanning som jag utför liggandes i sängen (klicka här för att bli guidad av mig). Dessa två verktyg är några av mina absoluta favoriter. Jag älskar dem för att de är både tillgängliga och samtidigt otroligt effektiva. 

 

REFLEKTERA ÖVER DAGEN SOM VARIT

Ge dig själv en stund att reflektera över dagen som varit genom att svara på frågorna ”vad är jag tacksam över?”, ”vad vill jag ta med mig från idag?” och ”vad gjorde mig glad idag?”.

Denna reflektion hjälper mig att landa i och uppskatta dagen som varit. Jag gör denna reflektion det sista jag gör innan jag ska sova när jag ligger i sängen. Det fina med denna reflektion är att det bara tar någon minut att göra 😊 Min tacksamhetsövning är något som är väldigt viktig för mig. Att skänka det jag är tacksam över en tanke ger mig en skön känsla i kroppen, en känsla jag vill ha innan jag somnar. 

 

Gör det till en vana

Oavsett vad du gör eller väljer att göra som din kvällsrutin så gör det till en vana. Gör det som talar till dig eller prova dig fram! Din kvällsrutin ska ha en längd som passar dig, när du hittar något som funkar för DIG så är det större möjlighet att det faktiskt blir av. Kanske har du en kortvariant och en längre variant att växla mellan beroende på hur mycket tid du har.

Varje kväll utför jag någonting som hjälper mig att checka in med mig själv och jag reflekterar över dagen som varit, det hjälper mig att ha en stadig och regelbunden kvällsrutin. Har jag mer tid så börjar jag gärna med en avkopplande aktivitet för att komma till ro ytterligare. Min kvällsrutin hjälper mig att finna en känsla av harmoni varje kväll. Det hjälper mig att stänga dagen som varit och genom rutinen så är det som att jag programmerar mig själv för ett inre lugn och jag lär kroppen att snart är det dags att sova. De kvällar jag märker att jag grubblar innan jag ska sova så har jag ofta slarvat med min kvällsrutin och det blir en påmminnelse om hur viktig kvällsrutinen är!

Vill du implementera en kvällsrutin? Om du redan har en, hur ser den ut i så fall? Hur får din kvällsrutin dig att känna? Dela en kommentar här nedan!

 

/Klara

 

Vill du ha inspiration från mig direkt i din mailkorg? Jag delar med mig av det som inspirerar mig just nu och ger info om nya event och samarbeten. Anmäl dig till mitt nyhetsbrev. Du hittar ett formulär för anmälan längre ner på denna sida.

 

Klara ÖhlénComment