Vad är tjusningen med SUP-yoga?

SUP-Yoga i vackra Bohuslän sommaren 2018 i samarbete med Kajaktiv Tjörn

SUP-Yoga i vackra Bohuslän sommaren 2018 i samarbete med Kajaktiv Tjörn

Sommaren för fem år sedan åkte jag till Portugal på semester och testade att vågsurfa för första gången. Det var absolut inte lätt, det var något av det mest utmanande jag gjort (och fortfarande är), men det var något som gjorde att jag fastnade för det. Känslan av att vara i naturen och den kick jag fick när jag stod på brädan och var ett med havet – den är svår att beskriva men magisk. Att släppa den yttre kontrollen och istället följa rytmen. En surfresa blev till flera och har nu tagit mig över stora delar av världen. Dessa surfresor ledde mig också djupare in i yogans värld. Både genom min praktik på yogamattan men för mig är surfingen också en typ av meditation. När jag surfar blir jag ständigt påmind om att komma tillbaka till nuet och inte fladdra iväg någon annanstans. Det utmanar mig att släppa kontrollen och att våga, även om jag inte vet vad som finns där på andra sidan eller hur det ska sluta. 

På en av mina surfresor till Filippinerna blev jag introducerad till en stand-up-paddle-board (SUP). En stor surfbräda som är stabil, eftersom den har mycket volym, som man står och paddlar på. Att paddla på en SUP i stilla vatten var väldigt fridfullt och var en kontrast till vågsurfingen. 

Efter att jag gått min yogalärarutbildning kom jag i kontakt med Sofie Ringsten (yogalärare, ultra-löpare och SUP-surfare) som håller lärarutbildningar i SUP-yoga. Jag anmälde mig till utbildningen och för mig blev SUP-yogan mitt självklara sätt att kombinera min passion för surfing med min passion för yoga!

Jag upplever jag att det finns likheter mellan den traditionella yogan på land och SUP-yogan, men en flytande yogamatta ger ytterligare en dimension till yogapraktiken. Det blir tydligt hur jag viktbär, om jag har en jämn eller ojämn fördelning, om jag håller/skapar medvetna eller omedvetna spänningar i kroppen. Så fort jag spänner mig på brädan så upplever jag att jag arbetar mot naturens kraft och praktiken blir betydligt svårare, onödigt svår. När vi spänner oss tenderar vi också ofta att hålla andan så på så vis kan praktiken på brädan bli ytterligare en påminnelse om att låta andetaget flöda genom hela praktiken. 

Jag tycker varken att det är en merit eller krav att ha yogat på land innan du testar SUP-yoga. En stor del av yogan på brädan handlar om att släppa kontrollen och vara ett med brädan och vattnet den vilar på, något du kan oavsett om du yogat innan eller ej. 

Denna sommaren håller jag i ett par SUP-yogaevent på Tjörn i samarbete med Kajaktiv Tjörn. Ett event är 3 timmar långt och ingen tidigare erfarenhet av paddling eller yoga krävs. Under eventet lär vi er grunderna i SUP-paddling och vi yogar på brädan. För mig är SUP-yoga inte enbart utförandet av yogapositioner på en bräda utan det handlar lika mycket om att behärska själva brädan och paddlingen. Därför tar vi en stund innan yogaklassen för att paddla och känna på brädan, likaväl som efter yogastunden. Många deltagare upplever att paddlingen känns skönare och roligare efter yogan. Yogastunden får deltagarna att slappna av, att andas och att landa i kroppen, vilket leder till ökad närvaro och avslappning även i paddlingen. 

Vi har två tillfällen kvar denna sommaren (26/7 och 2/8). Kanske vill du hänga med och testa på magin vatten skapar? Kolla här för mer info. 

/Klara

 

Jag vågsurfar i Playa Venao, Panama

Jag vågsurfar i Playa Venao, Panama

SUP-Yoga vid Surfbussen i Stockholm

SUP-Yoga vid Surfbussen i Stockholm